Watersportvereniging Werkendam

inloggen leden


Code vergeten?

Agenda
Geen activiteiten



foto


Buienradar


Het Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied.
Het gebied is vanuit alle windstreken via de Maas, de Merwede en het Hollands Diep zeer goed bereikbaar.
Het is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa met kreken en wilgenvloedbossen.
Het gebied kent vele recreatieve mogelijkheden maar wordt ook gebruikt voor opslag van water voor de drinkwaterbereiding.
De Biesbosch bestaat uit de Brabantse, Dordtse en Sliedrechtse Biesbosch en strekt zich uit over een gebied met een oppervlakte van meer dan 90 vierkante kilometer.

Neem altijd een goede vaarkaart mee. Daar staat op aangegeven op welke plekken u wel en niet mag komen.


In principe geldt in alle kreken van de Biesbosch een maximumsnelheid van 6 km/uur.
Maximaal 9 km/uur is toegestaan in Noordergat van de Visschen, Steurgat, Gat van Kampen, Gat van de Noorderklip, Ruigt, Gat van den Kleinen Hil, Gat van den Hardenhoek, Spijkerboor, Middelste Gat van het Zand, Nauw van Paulus, Wantij, Kikvorschkil en de Helsloot.
Alleen op de Amer en Nieuwe Merwede is sneller varen dan 9 km/uur toegestaan.


Het varen met een waterscooter of jetski is binnen de grenzen van het nationaalpark de Biesbosch verboden, met uitzondering van de Amer, Nieuwe Merwede en het Wantij.
zie kaartje.


In de Biesbosch is er een getijverschil. In de Sliedrechtse Biesbosch is dat zo'n 60 tot 80 cm. In de Brabantse en Dordtse Biesbosch is het verschil ca. 30 cm.


Werkendam is één van de 22 kernen van de gemeente Altena. Werkendam is de plaats waar meerdere, nu internationaal werkend waterbouwers hun oorsprong vonden. De griend- en rietcultuur, jarenlang dé producten die uit de Biesbosch werden gehaald, was dienstbaar aan die ‘natte’ aannemers. Vandaag is Werkendam vooral de grootste binnenvaarthaven van Nederland, met alle denkbare professionele scheepvaartdiensten. Het (af)bouwen, onderhouden, en verbouwen van binnenvaart staat hier centraal. Ook zijn verschillende bedrijven actief in de jachtenbouw. Ook aannemers van waterwerken hebben er hun hoofdkantoor. Het verleden van waterbouw, aannemerij en de geschiedenis van het gebied in de Tweede Wereldoorlog zijn, naast uiteraard alle aandacht voor de ontwikkeling van flora en fauna van het gebied, goed te zien in het Biesboschmuseum aan de Hilweg in Werkendam, nabij de Spieringsluis. Een leuke alternatieve bezoeksuggestie is het InformatiecentrumDordrecht (Baanhoekweg 53) in de Dordtse Biesbosch, ook per schip bereikbaar.